Friday, April 12, 2013

Thursday, April 11, 2013

CHOCOLATE DOORGIFT

Tema pilihan : biru & silver
Customer: Intan Ernany,Wangsa Maju 











  

BAKING CLASS

1st baking class yg sy pnh attend.mmg byk sgt tips yg my sifu turunkan utk hasilkan kek yg terbaik dan setanding di pasaran...cewahh(perasan jap).hehehe.Kek yg sy belajar time ni Red velvet dan Chocolate Indulgence yg ala2 SR tuh..mmg trbaik lah..tq kak Lynn.♥♥♥

hmmmm...best kan ;)

My Kidz ;)



Lari topic jap...hehehe.saje je boh vid anak kat sini..inilah penyeri hidup saye,pembakar semangat dan segala2nya..sayang anak2 ummi ;)




Tuesday, April 9, 2013

JOM CUBA ;)



Resepi Pavlova 

Taraaaa..haa julung2 kalinye sy terajin nk menyalin resepi..heee.Sape2 yg berminat nk mencobe bole la ikut resepi ni..jgn sesekali mnderhake taw...ekekeke

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1/2 sudu teh esen vanilla

Mula2 pastikan jangan ada langsung telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.  Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak ' 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk.Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue..kalau x jatuh tu kire jadila tu..

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula,,Senduk kayu pn bole..

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. 

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak.

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.
Kendian bolela hias dgn buah2an

Selamat mencuba ;)

Sumber:irmadilondon.blogspot.com

Monday, April 8, 2013

KEK HANTARAN/PERKAHWINAN/PERTUNANGAN

Ni sebenarnye member mintak tlg watkan kek hantaran kazen dia,xde experience pn wat kek2 hntaran ke kek kawin ni kan..tp mmg salah satu impian saye ler nk buat kek fancy2 cenggini ni kan..alhmdulillah impian trlaksana..hope akan ade lg tempahan di masa2 akan datang..peace ;)





KOLEKSI KEK TEMPAHAN CUSTOMER


Tema: Bendera PAS
Customer: Unit Gerakan PAS Kota Raja


Tema: Ultraman
Customer: Farhana Nana,Cheras


Tema: Ultraman
Customer: Raudhah Sutrisno,Klang


Tema: Manchester United FC
Customer:Cikgu Suhaila,Klang


Tema: Glow in the dark
Customer: Cha,Klang

Tema:Kek No 2 
Customer:Khairulbariah,Puchong

Tema: Kek No 4
Customer:Hawa,Banting



Tema:Angry bird
Customer:Cikgu Koiry,Klang


Customer:Ustazah Zuraiza,Klang




Tema: Arsenal FC
Customer:Azura Hamzah, Klang


Tema: Karekter Yaya 
Customer: Ashani,Shah Alam





KEK AISKRIM


HAAA...ni la dia kek poojaan ramai...sungguh nyamannnn tatkala menikmatinye..wahhh.:) Terima kasih ye kpd customer2 tersayang 
♡♥♡ ;)

Ice cream cake with fresh fruits. 
Customer: Pn.Nur Baizura,tqvm :)



Customer : Kak Uji



Customer : Pn.Suzana, Klang


Customer : Pn. Anisah,Klang



Customer: Pn.Norhamizah,Klang


Customer: Azri, Shah Alam




Kek Aiskrim topping Choc Ganache..special utk rakan2 guru di SK Kg.Jawa2 sempena last day saye di situ..tq kwn2..muaahhh ♡♥♡


Cmnila rupe bahagian dlm kek aiskrim..maaf,agk x brp semenggah sikit potongannye,..hehehe...tp yg pastinye x sampai 5 minit...langsaii..hehe...sy suke,sy suke ;)



                                       


Customer: Pn.Afni, Klang


Customer: Pn Nurul Akmal,Klang


Pn.Suzana, Klang


Customer: Pn. Suriati,Klang

Customer:Nur Faezah,Kelana Jaya

Customer:Siti,Shah Alam

Customer: Pn.Karyatee,Setia Alam

Customer:Pn Nurul Akmal,Klang

Customer:Pn Aisyah Asmaon,KL

Customer: Pn Salmah,Klang

Customer: Pn Idawati,Klang


Customer: Shafiqah , Klang